korisnička zona

korisničko ime

lozinka

Prijava

Registracija

Video i TV

Test LG MS450H Multimedia center

LG MS450H je uređaj sa pristupom multimedijelnim datotekama diljem Vašeg stambenog ili poslovnog prostora koji objedinjava nekoliko audio i video uređaja u jedan. Ovaj uređaj zamjenjuje digitalni TV prijemnik (DVB-T), video snimač (VCR), te jednim dijelom i DVD player. Uređaj ujedno posjeduje mogućnost pristupa multimedijalnim datotekama smještenim na računalima ili udaljenim mrežnim HDD putem kabela (LAN) ili bežično. Baš kao što mu i ime kaže: multimedijalni centar.

DIZAJN I VANJŠTINA:

Dizajn MS450H multimedia centra je izuzetno privlačan; uređaj izgleda poput samostalne Hi-Fi komponente sa crnim piano lak finišem koji mu daje određenu notu ekskluzivnosti i izvana ga je lako zamijeniti sa nekom drugom AV komponentnom, recimo DVD playerom.

Teško je na prvi pogled prepoznati da se unutar kučišta nalazi osobno računalo, a ne Hi-Fi komponenta.

MS450H dolazi upakiran u zaštitnoj ambalaži sa zaštitnom folijom i finom krpicom kako bi se zaštitila sjajna površina od otisaka prstiju sa svim dodacima o kojima će biti riječi malo kasnije. Težina uređaja odaje dojam da se radi o kvalitetno napravljenom proizvodu koji nije najobičniji gadget, već punokrvna AV komponenta.,

PRIKLJUČCI I OPREMA:

MS450H je opremljen svim potrebnim multimedijalnim priključcima:

 • USB 2.0 (2 kom; jedan na prednjoj ploči, jedan na poleđini)
 • LAN
 • HDMI 1.3
 • komponentni (YPbPr) analogni video izlaz
 • analogni stereo audio izlaz
 • analogni kompozitni video izlaz
 • digitalni audio zlaz (cinch + S/PDIF)
 • antenski ulaz + loop
 • SCART priključak (uz mogućnost odabira kompozitnog CVBS ili komponentnog RGB video signala)
 • priključak za dodatni SATA HDD (ladica do 1TB) na prednjoj ploči.

Sa uređajem se u ambalaži dobije daljinski upravljač sa baterijama, WiFi (802.11 b/g/n) USB adapter, mrežni AC kabel, AV kabel (kompozitni), antenski kabel za spoj do TV-a, te fina krpica za čišćenje sjajne površine. Mrežni LAN kabel i HDMI kabel se ne isporučuju. Šteta za uređaj ove klase.

 Uređaj je opremljen internim HDD kapaciteta 250 GB uz mogućnost priključenja vanjskog SATA HDD-a do 1 TB, te dodatnog USB diska (ladice) što u teoriji daje slobodni kapacitet preko 2 TB a to je do nedavno bilo nezamislivo i najskupljim PC konfiguracijama. Na oba USB konektora moguće je priključiti flash memorije,foto aparate kao i vanjske HDD.

Uređaj ima mogućnost direktnog pristupa YouTube I Picassa servisu na prilično jednostavan i intuitivan način uz jedninu zamjerku korištenja virtualne tipkovnice na onscreen grafici čiji način korištenja uzima prilično vremena.

Ono što ovaj uređaj izdiže iz mora sličnih uređaja je ugrađeni dvostruki DVB-T tuner! Da, dvostruki što znači da su moguće kombinacije snimanja npr. 1. programa te gledanja 2., 3. ili 4.programa; snimanja npr. 1. i 2. programa te gledanja jednog od ta dva programa ili gledanja sadržaja sa mreže...uz sve te kombinacije moguć je pristup YouTube i Picassa servisima. Kad dodamo da oba ugrađena tunera podržavaju MPEG 2 i MPEG 4 (HRT HD + SLO programi), te njihov dobar prikaz teleteksta onda je zaključak da je sekcija tunera zaista impresivna!

UREĐAJ U RADU

- slika

Kupiti uređaj ove klase i spojiti ga putem analognog signala prava je šteta. Cijelo vrijeme testa uređaj je bio spojen isključivo putem HDMI konekcije. Odmah treba naglasiti: razlika 1080p u odnosu na 576 ili 720 je vidljiva. Ne toliko na samoj slici koliko na menijima.

Slika putem HDMI je superiorna! Toliko superiorna da ističe nesavršenosti HRT-ovog MUX-a A sa Učke.Čak i kod relativno sporih pokreta na slici su vidljivi artefakti. Slika plivača u bazenu daje rekli bi skoro pa lošu sliku. Ovaj uređaj ima toliko dobru sliku da na kušnju stavlja veći broj izvora slike i svaku nesavršenost u izvoru slike naplaćuje bez milosti.

Tuner ima dobru osjetljivost, stoga nije bilo problema u prikazu slike. Moguć je odabir 16:9, original, panscan ili letterbox formata slike, dok konrole oštrine, zasićenja boja, kontrasta ili osvjetljenja na ovom uređaju nećete pronaći.

- zvuk

LG MS450H nije Hi-Fi komponenta i to treba imati na umu. Ako ovu činjenicu ne zaboravite, te ako Vaš LG spojite putem digitalnih audio izlaza - rezultat će biti svakako iznad očekivanja. Vrlo dobra dinamika i čvrst, odrješit bas su prvi čujni dojmovi. Treba obratiti pažnji na činjenicu da nivo glasnoće utječe i na nivo na analognim i digitalnim audio izlazima. Materijali snimljeni višekananalnim tehnikama (AC3, DTS) reproduciraju se bez problema. Slušni test zaključujemo sa konstatacijom kako uređaj odlično reproducira zvuk s obzirom na njegovu namjenu multimedijalnog centra. Kao i kod slike - za maksimalno kvalitetan doživljaj LG mora imati partnere - kvalitetan audio receiver i sustav zvučnika.

- opsluživanje

Uređaj je opremljen daljinskim upravljačem putem kojeg je moguće upravljanje svim funkcijama samog uređaja, ali i osnovnim funkcijama TV aparata (uz pretprogramiranje prema tablici kodova za razne proizvođače).

Malu zamjerku upućujemo tipkama daljinskog upravljača koje su premekane na pritisak što najčešće dolazi do izražaja prilikom tipkanja na virtualnoj tipkovnici. Domet i usmjerenost daljniskog upravljača zaslužuju pohvale.

Vađenje eksternog HDD na prednjem panelu može u prvi mah zbuniti jer ladica krene lagano, no nakon prvih 2 - 3 cm potrebna je znatno veća sila kako bi se ladica izvadila. Kod umetanja nema tih problema.

Što se tiče menija, oni su podijeljeni u par osnovnih grupa: DVB-T, Media, DLNA, YouTube, Picassa, Settings i ova podjela se pojavljuje kod svakog uključivanja uređaja. Samo uključivanje ne traje predugo (4 - 5 s), no zanimljivo je da kod isključivanja zvuk ostaje aktivan 3 - 4 s nakon nestanka slike. Meniji su dovoljno jasni i intuitivni da možda nećeti ni imati potrebe čitati uputstva.

Proces inicijalne instalacije nije kompliciran. Podešavanje TV programa je nabolje prepustiti automatskom podešavanju, a oko ukoliko je Vaš router ujedno i DHCP server onda sa podešavanjem mreže nećete imati nikakvog posla. Dovoljno je da definirate dijeljene mape na Vašem PC-u i LG će ih u trenutku pronaći, pristupiti i reproducirati na1080p rezoluciji!

- funkcije

LG MS450H sadržava brojne funkcije koje ga izdižu iznad prosjeka. Kod DVB-T tunera moguć je veliki broj kombinacija snimanja putem timeshifta, timera ili običnog snimanja uz zadanu dužinu snimke. Posebno hvalimo jednostavno definiranje snimanja unaprijed putem EPG-a. Korisnik može podesiti želi li da svako snimanje bude timeshift (maksimalno 6 sati, te se automatski briše sa diska po završetku snimanja) ili ne (snimak ostaje na disku). Format u kojem uređaj snima je Transport Stream (.ts) koji nije problem naknadno nasnimiti na DVD ili gledati na drugom računalu. No, oprez: snimke HD programa u 1080i su prilično velike i to treba imati na umu.

Što se multimedijalnih datoteka tiče uređaj čita impozantan broj formata u kombinaciji sa velikom brojem codec-a. Navigacija unutar HDD je jednostavna i intuitivna. Moguće je kopiranje, premještanje, preimenovanje, te brisanje datoteka u svim kombinacijama (sa unutarnjeg na eksterni HDD, sa unutarnjeg HDD na PC u mreži, i.t.d.).

Slaba strana uređaja je što nije moguće browsati po internom HDD uređaja putem PC-a u mreži. Dakle, sve radnje (kopiranje, premještanje, preimenovanje...) sa multimedijalnim datotekama potrebno je napraviti putem LG-evog sučelja, nikako sa PC-a u mreži.

Kopiranje datoteka na ugrađeni HDD ide sporije od očekivanog, a posebno je iritirajuće što sve funkcije uređaja (DVB-T tuner, reprodukcija, snimanje...) ostaju nedostupne dok se kopiranje ne završi.

Pristup internetskim servisima nije problem jer je sučelje jednostavno. Kvaliteta slika sa YouTube servisa ovisi o kvaliteti originala, no sve u svemu kvaliteta slike je iznad očekivanja. Snimanje je moguće isključivo sa TV (DVB-T) tunera, nikako sa internetskih servisa, a moguće je definirati da li se snimati na interni HDD, eksterni HDD ili PC u mreži što je za pohvalu.

Problem na koji smo naišli bio je taj što nije bila moguća ubrzana reprodukcija (search) unutar pjesme ili filma što je ujedno i najveći nedostatak ovog uređaja znajući da višestuko jeftinijim uređaji ova opcija funkcionira normalno.

Kod reprodukcije slika moguće je odrediti duljinu prikaza pojedine slike, vrstu tranzicijskog efekta, te uključiti i li isključiti pozadinsku muziku. Kvalitata prikaza slika putem HDMI sučelja je odlična.

Upgrade software-a moguć je preko interneta tako da ne treba očekivati probleme sa novim formatima audia i videa, te sa novim codec-ima.

- formati i codec-i

AUDIO: PCM, MP3, MP3 Pro, FLAC, AAC, WMA, WAV, OGG, AC3, DTS (isključivo kodirano na digital out)

VIDEO: AVI, WMV9 HD, MPEG1, MPEG2 (TS), MPEG4, MKV, H.264 (TS), DivX 3/4/5, DivX HD, Xvid (SD)

SLIKE: JPEG, GIF, BMP, TIF i PNG

ZAKLJUČAK:

 

 • dizajn i kvaliteta izrade
 • dvostruki TV tuner
 • kvaliteta slike i zvuka
 • broj i vrsta priključaka
 • jednostavnost rukovanja
 • broj podržanih formata
 • tipke daljiskog upravljača
 • u kompletu nema HDMI kabela
 • virtualana onscreen tipkovnica
 • nemogućnost ubrzanog pregleda (search) unutar pojedine datoteke
 • sporo kopiranje na ugrađeni HDD
 • nemogućnost kopiranja na ugrađeni HDD uz istovremenu korištenje ostalih funkcija uređaja
 • cijena

OCJENA NA TESTU: 4 / 5
datum objave: 04.03.2010.
autor: administrator
komentar
Komentari članka (1):
KAMI88: Primam TV signal preko Bnet-ova modema(3D-opcija), pa neznam da li se može priključiti LG MS450H na taj modem i snimati tv-programe (digitalne i analogne). Molim savjet, ako možete ?,Hvala ! KAMI88 (22.05.2012. 22:22)